bravčove medailony na hruškach
Jesenná nádielka
Hrušky a jablká sú v obchodoch po celý rok. S blížiacou sa jeseňou však chutia najlepšie. Využite ich a pripravte svojim blízkym gastronomický zážitok na sladko i na slano...
Bravčové medailóniky na hruškách
Suroviny na 4 porcie
- 600 g bravčovej panenky
- 3 - 4 hrušky
- 2 cibule
- 70 g syra s modrou plesňou
- 2 hrubšie plátky masla
- 100 ml bieleho vína
- 100 ml mäsového vývaru
- 2 PL oleja
- soľ, mleté čierne korenie
Panenku nakrájajte na medailóniky, osoľte, okoreňte, potrite olejom a nechajte odstáť. Hrušky ostrúhajte, zbavte jadrovníkov a pokrájajte na štvrtinky. Očistenú cibuľu pokrájajte na hrubšie plátky a spolu s hruškami ju opečte na masle. Keď sa zmes začne karamelizovať, podlejte ju bielym vínom a počkajte, kým sa víno odparí. Nakoniec zmes zalejte vývarom a vložte do rozohriatej rúry. Medzitým opečte mäso na horúcej panvici z každej strany približne tri minúty. Keď hrušky zmäknú, položte na ne opečené medailóniky a všetko zasypte namrveným syrom s modrou plesňou. Chvíľku zapekajte, kým sa syr nerozpustí. Servírujte s opekanými zemiakmi.
Tip: Najlepšie bude, ak cibuľu s hruškami budete opekať rovno v nádobe, ktorá je vhodná na pečenie v rúre, aby ste ich už nemuseli prekladať a neprišli tak o drahocenné šťavy.